maanantai 17. tammikuuta 2022

Valinnanvapaus tuo turvaa

Hevosissa näkee paljon opittua avuttomuutta, varsinkin hoitotoimenpiteissä. Lähtökohtaisesti hoitotoimenpide on hevoselle epämiellyttävä, mutta lopulta se alistuu tilanteeseen, joka johtaa opittuun avuttomuuteen. Hevonen kokee, että sen käytöksellä ei ole merkitystä tapahtuuko hoitotoimenpide vai ei. Samaa näkee monesti asiakaskäytössä olevilla ”luottohevosilla”, jotka kiertävät kenttää ympäri tottelevaisena ja eivät hätkähdä ratsastajan epäselvistä vihjeistä. Tosiasiassa käytöksellä ei ole mitään tekemistä tottelevaisuuden kanssa, vaan hevonen on luovuttanut eikä koe voivansa vaikuttaa tilanteeseen. Tällainen käytös on eläimelle hyvin stressaavaa, vaikka se ei päälle päin näykään.

Eilen sain työskennellä shetlanninponin kanssa, joka oli omistajan mukaan ”mitäänsanomaton”. Ponilla ei tuntunut olevan omaa tahtoa asioissa kun se saapui nykyiseen kotiinsa. Pikkuhiljaa omakin tahto on alkanut näkyä ja poni viestitti myös epämukavuutta harjaustilanteessa. Tämä on lottovoitto sekä ponille, että omistajalle. On hankala lähteä luomaan turvallisuuden tunnetta, jos eläin ei kykene kertomaan missä tilanteissa se menetetään. Kysyin omistajalta, että saanko työskennellä ponin kanssa osana eläintenkouluttajan opintojani.

Lähdimme kokeilemaan omaehtoista harjausta ponin ollessa irti käytävällä. Aluksi palkattiin harjaan koskemisesta ja lopulta harjan koskeminen johti 5 sekunnin harjaukseen, jonka jälkeen tuli palkka. Palkkana toimi ponille todella mieluinen ruoka eli porkkana. Vaihtoehtoina oli koskea harjaan tai olla koskematta. Tilanne oli ponille selvästi haastava eikä se osannut valita, koska siltä ei ole koskaan kysytty. Poni yritti ratkaista tilannetta tönimällä minua ja pyytämällä apua. Aloitekyvyn kasvattaminen on ensimmäinen askel valinnanvapauteen. Otin yhden valintavaihtoehdon lisää. Tutustutuin ponin heinätyynyyn. Ponilla oli kolme vaihtoehtoa: heinätyyny, harjaus superpalkalla tai olla tekemättä mitään. Tämän jälkeen poni lopulta valitsi harjauksen.

Mitä heinätyynyn tuominen toi tilanteeseen? Se sisälsi tuttua ruokaa, jonka syöminen toi turvaa, se toi hallinnan tunnetta. Sillä on aina ollut vain yksi vaihtoehto; ihmisen määrittämä vaihtoehto. Nyt sillä oli kolme asiaa, jotka toivat sille mielihyvää tai helpotusta. Lopulta se valitsi sen missä oli paras palkka, vaikkakin se tarkoitti harjatuksi tulemista, mutta harjaaminen tehtiin sen ehdoilla.

Oliko ponille haaste siis harjatuksi tuleminen vai ihmisen määrittämät raamit?

Tämän ihanuuden kanssa jatketaan taas ensi viikolla. 😊


Käytössä oleva heinätyyny on MiniFluffy, ja vastaavia saa tilattua Heica Oy