keskiviikko 16. helmikuuta 2022

Kummitussirkka Sirkka

Meille muutti eilen projektieläin kummitussirkka nimeltään Sirkka. 

Kummitussirkkoja on tunnistettu noin 3000 lajia ja ne jaotellaan sauva–ja lehtisirkkoihin. Kummitussirkat eivät siritä, eivätkä ääntele muullakaan tavoin. Ne ovat suhteellisen helppohoitoisia ja sopivat lemmikiksi kaikenikäisille.

Kummitussirkat elävät lajista riippuen noin 6-18 kuukautta. Terraariota sumutellaan kerran, pari päivässä, jotta terraarion ilmankosteus pysyy sirkoille sopivana. Sirkat myös juovat vetensä terraarion seinään tulevista pisaroista. Sirkat syövät lähtökohtaisesti kasvien lehtiä sekä ovat yleensä hyvin nirsoja. (lähde: Faunatar)

Sirkan on tarkoitus toimia projektieläimenä minulle eläintenkouluttajan näyttöä varten. Olen innoissani, koska joudun oikeasti miettimään mistä tällainen eläin palkkaantuu ja mitä se tavoittelee.

Koulutuksen aloitan koulutussuunnitelmasta.

Tavoite: Sirkka siirtyy omatoimisesti kädelle

Luon rutiinin ja ehdollistan niihin.
Rutiinit kertovat eläimelle mitä tulee tapahtumaan. Kun terraarion ovi aukeaa samaan aikaan ja asiat tehdään samassa järjestyksessä, se luo eläimelle turvallisuuden tunnetta. Käsittely alkaa aina samalla tavalla:
- vihjesana
- oven avaus
- kädelle ottaminen
- käsittely
- takaisin laittaminen
- kosteuden luominen
- oven sulkeminen

Nämä tehdään kaksi kertaa päivässä.
Kosteuden luominen toimii palkkana käsittelystä. Ruokinta tapahtuu myös samaan aikaan.

Testaa palkat
Testataan millä Sirkka palkkaantuu ja jalostetaan niitä.

15.2.2022 Ensimmäinen käsittely

Tärkeintä näin pienen eläimen kanssa on turvallinen käsittely. Sirkalla on sahalaitaiset raajat, jotka takertuvat tiukasti kohteeseen. Kädelle siirtymistä on siis syytä opetella, ettei vahingoiteta eläintä.

HUOM! Videot ovat nopeutettuja, koska tämä on aika hidasta hommaa.

Kädelle tulo



Sirkka aistii ympäristöään etujaloillaan. Kosken sormilla jalkoihin ja kerron mitä on edessä. Sirkka ei ole sokea, mutta luottaa paljon muihin aisteihinsa. Kun etujalat saadaan kädelle, matkin oksan liikkeitä. Lehtisirkkana oksilla kulkeminen on luontaista. Kosken varovasti mahan alle, luoden tuntemuksen liikkumisesta. Sen seurauksena Sirkka kiipeää kädelle.

Palkkojen testaus

Tänään testattiin kuivattua nokkosta ja salaattia. Molemmat kiinnostivat hieman, mutta ajattelin ruokaa tärkeämpänä Sirkalle olisi vesi. Liotin salaatin lehteä vedessä ja reaktio oli ihan eri. Koskettelen ruualla taas etujalkoja ja kerron mitä on tarjolla. Veden kera salaattikin maistui.


16.2.2022

Video seuraavalta aamulta. Kastoin salaattia taas vedessä ja reaktio oli jo ihan erilainen kuin eilen. Vesi on selvästi mieluisa. Huomenna päästään testaamaan koivumahlalla.



Mitä ajatuksia tämä projekti herätti?